Focus op kostenbeheersing belangrijker dan ooit nu winstdaling ondernemers doorzet

AMSTERDAM – woensdag 24 mei 2023 – ‘Hoewel het ondernemersvertrouwen licht stijgt, blijven ondernemers somber gestemd over de economie. Zo zijn de verwachtingen over het economische klimaat bij de bulk van de ondernemers nog steeds negatief.’

Dit blijkt uit de laatste conjuctuurenquête (COEN) van het CBS, VNO-NCW, MKB-Nederland, KVK en het Economisch Instituut voor de Bouw waarover werkgeversvereniging VNO-NCW bericht op haar website op 17 mei 2023.

Volgens de ondernemersorganisaties komt dit door een optelsom aan problemen. ‘Vooral het tekort aan arbeidskrachten (33 procent) en productiemiddelen (11 procent) blijven ondernemers parten spelen en vallen op in de nieuwe cijfers. Chris van Dongen, commercieel directeur van Payhawk in een reactie op het rapport: “De uitslag van deze belangrijke enquête laat zien hoe belangrijk de focus op kostenbeheersing is. Waardecreatie komt op de eerste plaats, maar meteen daarna volgt de focus op kosten.  

Verder is het volgens de genoemde organisaties zorgelijk dat nu voor het vijfde kwartaal op rij meer ondernemers een daling van de winstgevendheid rapporteren. Hoge energieprijzen, stijgende inkoopprijzen als gevolg van inflatie, een krappe arbeidsmarkt en het aflopen van de coronasteun zijn omstandigheden waar vooral mkb’ers mee te maken hebben. Als gevolg van het aflopen van de coronasteun wordt een inhaalslag van faillissementen verwacht. 

Chris van Dongen van Payhawk: “Een gezonde bedrijfsvoering is nu belangrijker dan ooit. Met een goed totaalbeeld van de inkomsten en uitgaven, weten ondernemers precies aan welke knoppen ze kunnen draaien om hun financiën in evenwicht te brengen. De eerste stap is een gestroomlijnde maandafsluiting. We weten dat dit één van de belangrijkste prioriteiten is van CFO’s en finance professionals, maar dat het erg veel tijd in beslag neemt. Gemiddeld maar liefst zes dagen. Binnen Payhawk focussen we ons vooral op het gemakkelijker maken van het leven van de finance professional, dus ook het versimpelen van de maandafsluiting hoort daarbij.”  Het ebook van Payhawk kan hierbij helpen. Het staat vol handige tips en tricks van CFO’s om onnodige fouten tijdens de maandafsluiting te voorkomen en hoe je hier flink wat tijd mee kan besparen.

Payhawk biedt een betaalkaart in combinatie met financiële software om de zakelijke uitgaven van medewerkers efficiënt te verwerken. In een rapport dat Payhawk opstelde in samenwerking met Harvard Business Review Analytic Services gaf 89% van de ondervraagde leidinggevenden aan dat financiële teams een waardevol perspectief kunnen bieden op de zakelijke uitdagingen van hun organisatie. 67% van diezelfde managers vond echter dat finance professionals de meeste tijd besteedden aan het najagen van bonnetjes en uitgaven. 

Chris van Dongen: “Payhawk biedt de mogelijkheid om de gegevensstroom rond uitgaven van medewerkers real-time te beheren en te automatiseren. Daarbij zijn de koppeling naar banken en ERP- en boekhoudsystemen, zoals Exact Online of Oracle NetSuite zeer belangrijk. Het team van Payhawk, gevestigd in Amsterdam, zorgt ervoor dat deze integraties maximaal aansluiten bij de fundamentele structuur van een professionele financiële administratie. Dat is belangrijk dan ooit in deze uitdagend tijden voor ondernemers!”

Over Payhawk: is een digitaal platform dat uitgavenbeheer, betalingen en factuurbeheer in één oplossing combineert en daardoor administratieve teams een one-stop-shop biedt. Het klantenbestand bestaat uit een mix van snelgroeiende bedrijven en multinationals zoals LuxAir, Flink, Vinted, TravelPerk en Dot. Payhawk speelt een leidende rol bij de digitale transformatie van bedrijven zoals A.T.U in Duitsland, waar de Payhawk dienstverlening in meer dan 550 filialen het contant geld heeft vervangen door bedrijfskaarten. De fintech heeft het hoofdkantoor in Londen en werd in 2018 opgericht door Hristo Borisov (CEO) en Boyko Karadzhov (CTO), later kwam Konstantin Dzhengozov (CFO) erbij. Het wordt gesteund door gerenommeerde investeerders zoals Greenoaks, Lightspeed Ventures, QED Investors, Earlybird Digital East en Eleven Ventures.

Ingezonden persberichten vallen buiten de verantwoording van de redactie